Lamin hjälpte drabbade vid terrordådet

Mitt i allt det hemska under terrorattacken i Stockholm, då en lastbil körde in på Drottninggatan och dödade fem personer, var det många som hjälpte till med precis allt de kunde. En av dem var Corvaramedarbetaren Lamin Marrong

Det var strax före 15-tiden, fredagen den 7 april. Lamin Marrong, håltagare på Corvara Borrkompaniet i Stockholm, lämnade kollegorna och rivningsjobbet vid Stureplan en timma tidigare än vanligt för att hinna hämta sin egen bil på verkstan. Humöret var på topp, fredag och allt, och han såg fram emot en kväll tillsammans med vännerna med lite kortspel och prat om livet. – Jag kör Mäster Samuelsgatan ner mot Vasagatan och när jag kommer till korsningen vid Drottninggatan får jag stanna för rött ljus. Det blir grönt och jag har två bilar framför mig som börjar köra när jag plötsligt ser en lastbil i mina sidospeglar – den kommer körande i mycket hög fart på Drottninggatan mot Åhléns.

Sedan kommer smällen!

Fullt kaos
Lamin kör in till sidan och parkerar. Det han sedan kommer att se och uppleva kommer han aldrig någonsin att glömma.– Jag ser människor som springer och skriker i ren panik, och jag ser flera svårt skadade som ligger på marken. Det är fullständig kaos. Det är då jag förstår att rödljuset förmodligen räddade livet på mig.

När en mamma med hennes två barn, runt 3 och 5 år gamla, kommer springandegråtande och skrikande, och ber om hjälp,reagerar han instinktivt. – Mamman var väldigt chockad så det var svårt att få kontakt med henne. Barnen var helt tysta och vita i ansiktet och jag var rädd att de skulle svimma. Jag tänkte inte längre utan jag bara gjorde. Firmabilen har bara två säten och jag hade en del utrustning där fram men jag stuvade undan allt och lyfte först in barnen. – Det kändes viktigt att få dem lugna så jag försökte prata med dem och trösta dem så gott det gick. Deras mamma bara grät och grät och upprepade gång på gång att jag hade räddat deras liv.

Skjutsade flera
Då kvinnan endast ville få skjuts ner till Centralstationen släppte Lamin av henne och barnen där. Han vände sedan tillbaka mot Drottninggatan. – Jag tänkte att jag måste hjälpa till med att få bort människor från området. Men när jag väl kom fram dit så hade polisen hunnit spärra av området så jag kom inte fram med bilen. Då vände jag tillbaka mot Centralstationen för att se om jag kunde hjälpa någon. Väl där hann Lamin bara parkera innan en kvinna med barn frågade om han möjligtvis kunde köra dem till Gullmarsplan eftersom all tågtrafik har stoppats. – När jag skjutsade dem höll mamman mig så hårt i armen att jag knappt kunde styra bilen. Hon vägrade släppa taget så jag fick köra så gott jag kunde, säger Lamin, som därefter skjutsade hem ytterligare ett par personer innan han slutligen tog sig hemåt mot lägenheten i Nynäshamn.

– Det var egentligen först då som det gick upp för mig vad jag varit med om och hur otroligt nära det var att lastbilen körde in i min bil. Jag är otroligt tacksam över att jag sitter här idag. Jag tänker mycket på gärningsmannen och att jag var på väg fram till lastbilen men det var något som höll mig tillbaka. Så här i efterhand så var det nog något i mitt undermedvetna som gjorde att jag förstod att det mycket väl kunde vara et terrordåd.

Hur har händelsen påverkat dig?
– Jag har blivit mer uppmärksam på saker som händer runt omkring mig och det är som att jag går runt och är beredd hela tiden. När jag fick höra att fyra personer miste livet i attacken blev jag väldigt ledsen och det kommer nog inte gå över.

Ljusglimtar i allt det jobbiga
När Lamin kom tillbaka till jobbet på Sturegatan på måndagen efter attacken fick han en tårta levererad till sig från kvinnan som han körde till Gullmarsplan. På tårtan stod det ”Hjälte” med stora bokstäver.

– Hon hade levererat den till kontoret i Länna och måste ha gjort ett riktigt detektivarbete med tanke på att bilen jag körde hade Borrkompaniets logotyp medan det stod Corvara på mina arbetskläder. Det känns varmt i hjärtat att jag har kunnat hjälpa och ta hand om människor i denna svåra stund och det betyder väldigt mycket för mig att hon visade sin tacksamhet på det sättet, avslutar Lamin.

Vi finns nära dig

30 kontor i hela landet och över 670 medarbetare. Vi har resurser att utföra stora uppdrag, och kan lätt omfördela våra resurser mellan våra olika kontor.